Wordt provincie Antwerpen Midden-Brabant?
Foto: Prov. Antwerpen/Tom Lemmens

N-VA, CD&V en Open VLD willen de provincie Antwerpen omdopen in Midden-Brabant wanneer de stad Antwerpen zich zou ontvoogden van de provincie.

‘Het regeerakkoord laat toe dat de grootsteden Antwerpen en Gent zich volledig ontvoogden van de provincies. In de praktijk komt het erop neer dat ze uit het provinciale verband stappen. Antwerpen ligt dan de facto buiten het provinciale werkingsgebied. Om verwarring te vermijden is deze evolutie het juiste moment om onze provincie een nieuwe naam te bezorgen’, zeggen drie leden van het  Vlaams parlement, Kris Van Dijck (N-VA), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Bart Somers (Open VLD).

Het trio pleit ervoor om onze grootste provincie om te dopen tot provincie Midden-Brabant. ‘Een historische referentie die veel beter de verscheidenheid van onze regio vat dan de naam van de grootste Vlaamse stad. Deze benaming liet ook niet altijd een vanzelfsprekende identificatie met het provinciale niveau toe. In sommige subregio’s was dit niet evident,’ klinkt het in een persbericht. 

De drie Vlaamse parlementsleden geloven dat het moment dat Antwerpen effectief ontvoogd wordt dit het juiste moment is om deze nieuwe naam te adopteren. Ze willen het debat over de beleidsbrief gebruiken om deze naamdiscussie op de agenda te plaatsen. Voor zo'n aanpassing is overigens een grondwetswijziging nodig, want de namen van de provincies staan in de grondwet. Daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig.

Helemaal nieuw is het voorstel overigens niet. Vlaams Belang-politici Rita De Bont uit Mortsel en Francis Van den Eynde (inmiddels ex-VB) uit Gent kwamen in 2008 al met het idee.

Bij N-VA klinkt het dat het initiatief vanuit de parlementaire fracties komt en dat het decreet daarover nog niet geschreven is. 'Als de stad Antwerpen niet meer tot de provincie Antwerpen zou behoren in de toekomst, dan creëert dat een vreemde situatie', aldus de woordvoerder van N-VA Joachim Pohlmann. 'De provincie Antwerpen is geen groot geheel zoals Limburg, het bestaat net uit kleinere onderdelen zoals de Kempen en de regio Klein-Brabant.' Een nieuwe naam zou die verscheidenheid in de provincie beter belichamen. 'Historisch gezien is de provincie Antwerpen eigenlijk Midden-Brabant, dat aansluit op Vlaams- en Waals-Brabant, en Noord-Brabant (in Nederland, red.)', aldus Pohlmann.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in