‘Bisschop De Kesel heeft kordaat opgetreden’
Foto: BELGA

Het Brugse bisdom meent dat bisschop Jozef De Kesel alert heeft gereageerd op de nieuwe zaak rond kindermisbruik waarbij een priester uit Hooglede betrokken is. De bisschop heeft namelijk na de commotie in Middelkerke eind oktober de nodige instanties bijeengeroepen en de priester preventief geschorst. Dat zegt het bisdom donderdagochtend.

De zaak rond de pastoor in Middelkerke die weer benoemd zou worden nadat een jongeman een klacht had ingediend rond seksueel misbruik, heeft het bisdom Brugge in beweging gezet en ertoe aangezet om de priester uit Hooglede alsnog preventief te schorsen. Hij wordt er namelijk van verdacht in 2002 een 15-jarige te hebben verkracht in Menen. Toen die melding bij het Opvangpunt terechtkwam heeft de bisschop hem meteen verboden contact te hebben met jongeren, in jeugd- en jongerenpastoraal.

Hij stond ook onder regelmatig toezicht en er werd aanbevolen het gerechtelijk onderzoek af te wachten, maar dat lijkt nu al een tijdje aan te slepen, waardoor De Kesel zelf overging tot actie. ‘Ter verdere opvolging van dit dossier en mede na de gebeurtenissen te Middelkerke heeft de bisschop onmiddellijk op maandag 3 november het Opvangpunt gevraagd samen te komen en het advies opnieuw te bekijken. Dat is gebeurd op maandag 10 november. Op basis daarvan heeft de bisschop dezelfde dag beslist tot preventieve schorsing van betrokkene, in afwachting van een definitieve uitspraak van het gerechtelijk onderzoek’, klinkt het bij het bisdom.