Ook Oeso wil Belgische belasting op vermogenswinst
Foto: Marc Herremans

De Oeso roept België op om de belastingen te verschuiven van arbeid richting consumptie, vervuiling en vermogenswinsten. Dat schrijft de ochtendkrant van De Standaard. De aanbeveling ligt politiek heel gevoelig.

De Oeso, de organisatie van geïndustrialiseerde landen, pleit onomwonden voor een tax shift in ons land. Zo blijkt uit de voorlopige aanbevelingen die de organisatie doet aan de regering-Michel en die De Standaard kon inkijken.

De overheid rekent volgens de Oeso voor haar inkomsten te veel op belastingen op arbeid en op socialezekerheidsbijdragen. Dat fnuikt de jobcreatie. Daarom moet die belastingdruk verschoven worden richting hogere belastingen op consumptie, vervuiling en vermogenswinsten. Die laatste kunnen volgens de Oeso zwaarder aangesproken worden, aangezien de huidige belastingdruk op kapitaalwinsten – denk aan de meerwaarde bij de verkoop van aandelen of vastgoed – ‘erg laag’ ligt, aldus de organisatie.

De aanbeveling stelt het debat rond de ‘rijkentaks’ verder op scherp, een thema dat voor politieke spanning zorgt binnen de meerderheid. CD&V maakt zich al enkele dagen sterk dat de regering binnen het huidige regeerakkoord een vermogenswinstbelasting en een grondige tax shift kan uitwerken, maar stoot daarbij op een duidelijk njet van Open VLD en N-VA. De MR leek de deur gisteren op een kier te zetten, maar begrotingsminister Hervé Jamar gooide die deur even snel weer dicht.

De regering heeft tot vrijdag om duidelijk te maken wat ze vindt van de aanbevelingen van de Oeso. Eind deze maand wordt dan het definitieve rapport afgeklopt, zeg maar de compromistekst tussen de regering en de Oeso. Het wordt uitkijken of daarin nog sprake zal zijn van hogere belastingen op vermogenswinsten.