Priester geschorst na verkrachting van 17-jarige
De Brugse bisschop, Jozef De Kesel Foto: Belga

Een priester uit Hooglede is tijdelijk geschorst door het bisdom van Brugge nadat hij in 2002 een jongen van vijftien met geweld verkrachtte. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog steeds, maar de priester heeft de feiten intussen bekend, meldt Radio1.

De feiten dateren van 2002, toen de man nog pastoor was in Menen. Daar zou hij gedurende lange tijd een jongen van 17 hebben verkracht. Woensdag klonk het dat het slachtoffer amper 15 was, maar dat spreekt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, tegen. Het slachtoffer was 17 en diende vorig jaar al een klacht in bij het opvangcentrum voor seksueel misbruik van het bisdom Brugge, waarna de klacht werd doorgespeeld aan het parket.

De priester mocht van het bisdom Brugge al een tijdje geen contact meer hebben met minderjarigen, maar bleef wel in functie. ‘In eerste instantie hebben we beslist om de priester alle contact met jeugd en jongeren op pastoraal vlak te ontzeggen. Er werd ook regelmatig toezicht uitgeoefend. Na de zaak in Middelkerke (waar een priester opnieuw tot pastoor zou benoemd worden, nadat die in 2008 een minderjarige had aangerand, red.) is bisschop Jozef De Kesel op 3 november overgegaan tot voorlopige schorsing, in afwachting van de definitieve uitspraak van het gerechtelijk onderzoek’, zegt Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge.