Telenet moet de kabel openstellen voor doorverkoop aan alternatieve spelers. Het Brusselse hof van beroep ging niet mee in het verzet van Telenet tegen die beslissing van de Belgische telecomautoriteiten uit 2011. Naast Mobistar moet ook Belgacom volgens de rechtbank toegang krijgen tot de breedbandkabel.

In 2011 beslisten de telecomregulatoren dat de kabeloperatoren, waaronder Telenet, alternatieve spelers -tegen betaling- toegang moeten verlenen tot hun netwerk zodat die ook kabel- en digitale televisie en breedbandinternet kunnen aanbieden. Belgacom werd uitgesloten voor digitale televisie en breedbandtoegang, omdat het zelf al zulke producten aanbood via het eigen netwerk.

Daarop begonnen Telenet en de andere kabeloperatoren een juridische strijd tegen de openstelling van de kabel. Belgacom besloot op haar beurt de uitzonderingsregel besloot aan te vechten. Telenet werd eerder al in het ongelijk bij een schorsingsberoep, maar nu krijgt het bedrijf van het Brusselse hof van beroep ook ten gronde ongelijk.

In de zaak die de Franstalige spelers zoals Voo en Numericable begonnen, werd nog geen uitspraak gedaan.

Telenet: ‘Teleurgesteld’

‘We zijn teleurgesteld, maar moeten het beroep nog grondig bestuderen’, reageerde Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts kort. Het bedrijf kan de uitspraak nog aanvechten bij het hof van Cassatie, maar daarover werd nog geen beslissing genomen.

Mobistar en Belgacom opgetogen

Mobistar reageert verheugd. ‘Deze positieve beslissing verschaft zekerheid over de invoering van de kabelregulering en opent volledig de weg voor Mobistar om de lancering van haar nieuwe tv- en internetdiensten voor te bereiden.’

Het bedrijf probeert al enige tijd een eigen digitaal televisieaanbod via de kabel te realiseren, maar dat loopt voorlopig moeizaam. ‘De technische aspecten laten de ontwikkeling van tv- en internetdiensten toe, maar de financiële condities en bepaalde operationele voorwaarden zijn echter nog onvoldoende om toe te laten dat marktintrede op een winstgevende basis mogelijk is en om aantrekkelijke tarieven aan de consumenten aan te bieden.’

Mobistar hoopt dan ook nog steeds dat de regulatoren ervoor zorgen dat de groothandelsprijzen op korte termijn naar beneden gaan.

Het is voorlopig nog onduidelijk of ook Belgacom nu meteen toegang zal krijgen tot het Telenet-netwerk en of het nu interesse heeft om analoge televisie te commercialiseren. Het bedrijf is alvast blij met de uitspraak. ‘Dit bevestigt dat het erg belangrijk is om de netwerken in ons land op een gelijke manier te reglementeren. Dit zorgt voor eerlijke concurrentie en is de beste garantie voor consument en economie. Deze uitspraak moet ervoor zorgen dat er in de toekomst nog meer werk gemaakt wordt van een volwaardige gelijke behandeling van de netwerken in ons land.’