‘Confederalisme komt niet dichterbij door er vijf jaar over te zwijgen’
Paul De Belder samen met Jan Peumans Foto: BELGA

In het West-Vlaamse Diksmuide hebben zo’n 350 mensen deelgenomen aan de 87ste IJzerbedevaart. Paul De Belder, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité, hield aan de voet van de IJzertoren een pleidooi voor vrede en voor een ‘zo groot mogelijke autonomie voor Vlaanderen’ binnen een Belgische confederatie met vier partners. ‘Maar dat confederalisme komt niet dichterbij door er vijf jaar over te zwijgen.’

Voor het tweede jaar op rij vond de IJzerbedevaart plaats op 11 november, Wapenstilstand. Tot in 2012 vond de jaarlijkse herdenking van de gesneuvelde frontsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog plaats in augustus.

Zoals de traditie het wil, stond ook de 87ste editie van de IJzerbedevaart in het teken van de vrede. ‘Oorlog brengt nooit vrede. Een oorlog kent alleen verliezers, geen winnaars’, aldus Paul De Belder voorzitter van het IJzerbedevaartcomité. Volgens De Belder mag vrede ook niet vanzelfsprekend genomen worden. ‘Vrede moet meer zijn dan de periode van rust tussen twee oorlogen. Net als liefde is vrede een werkwoord.’

‘Confederalisme komt niet uit de lucht vallen’

Even traditiegetrouw was de oproep voor meer Vlaams zelfbestuur. Een duurzame vrede kan er volgens De Belder enkel komen als volkeren, waaronder het Vlaamse volk, meer autonomie krijgen. Meer autonomie om ‘sociaal-economische wantoestanden aan te pakken’.

‘Vlaanderen moet een zo ruim mogelijke autonomie krijgen. Ik zeg dat niet uit anti-Belgische of anti-Waalse gevoelens. Meer autonomie is de best mogelijke garantie voor meer welvaart en meer welzijn.’

De Belder vindt ook dat er moet gesproken worden over een confederaal model met vier partners, met daarbij een eigen statuut voor Brussel.

‘Confederalisme komt echter niet uit de lucht vallen. Ik zie niet in hoe we het confederalisme dichterbij brengen door er vijf jaar over te zwijgen’, aldus de Belder, met een duidelijke verwijzing naar communautaire stilstand die de nieuwe federale regering heeft afgesproken.

Extra verantwoordelijkheden voor Vlaanderen

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans wees er in zijn toespraak op dat Vlaanderen samen met groeiende bevoegdheden ook extra verantwoordelijkheden krijgt, bijvoorbeeld op internationaal vlak.

‘Het is belangrijk dat Vlaanderen een voldragen buitenlands beleid ontwikkelt bij het uitoefenen van zijn bevoegdheden in de wereld.’ ‘Wat als Vlaanderen op een dag zelf zou moeten beslissen over al dan niet ingrijpen in Syrië of Irak? Wat als wij over de toekomst van de NAVO moeten beslissen?’, aldus Peumans.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig