Catalonië dient klacht in tegen Madrid bij EU
Artur Mas Foto: EPA

Ook na de ‘volksbevraging’ van zondag blijft het gekissebis in Spanje over Catalonië en het streven van die regio naar meer autonomie of zelfs onafhankelijkheid de geesten beroeren. Beide partijen proberen elkaar te bestoken op gerechtelijk vlak.

De Catalaanse premier Artur Mas meldde dinsdag op een persconferentie dat zijn regering de Europese Commissie gaat verzoeken om op federaal Spaans vlak een vijf jaar oude EU-richtlijn toe te passen.

Barcelona wil dat de regering in Madrid de richtlijn uit juli 2009 toepast, die de minstbedeelden moet beschermen tegen het afsnijden van gas- en elektriciteitsvoorzieningen. Spanje heeft die richtlijn nog steeds niet in nationale wetgeving omgezet, Catalonië heeft dat, eind 2013, bij decreet wel al gedaan. Madrid is daarmee al ruim 3,5 jaar over tijd.

Vreemd genoeg richtte Madrid zich in september tot het Grondwettelijk Hof om een stokje te steken voor de implementatie van het Catalaanse decreet. Het voornemen van Mas valt allicht niet toevallig samen met de ruzie over het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum.

OM wil Catalaanse premier en minister gerechtelijk vervolgen

Eerder vandaag raakte immers bekend dat het openbaar ministerie (vermoedelijk op vraag van de conservatieve regering in Madrid) de Catalaanse regering - premier Artur Mas en een rist ministers, onder wie vicepremier Joana Ortega en minister van Onderwijs Irene Rigau - gerechtelijk wil vervolgen. Woensdag zal het hoogste gerechtshof in Catalonië de klacht voorleggen, meldde het Spaanse agentschap Efe.

De centrale regering beschuldigt Mas ervan, tegen een besluit van het grondwettelijk hof te zijn ingegaan. Dat hof had alle vormen van volksbevraging over afscheiding verboden. Het recht op zelfbeschikking staat niet in de Spaanse grondwet, luidde het voorts. Ook dat Mas en zijn regering federaal geld hebben gebruikt om de volksbevraging te financieren, zal deel uitmaken van de klacht.

Zelf wil Barcelona, gesterkt door de ‘succesvolle’ volksbevraging waaraan meer dan twee miljoen Catalanen hebben deelgenomen, een stap verder gaan en een bindend referendum organiseren over staatkundige onafhankelijkheid van de rijke regio in het noordoosten van Spanje.

Mas schreef ook een brief aan Spaans premier Mariano Rajoy waarin hij laatstgenoemde oproept tot het houden van een ‘permanente dialoog’ en tot het vastleggen van de voorwaarden waaraan een onafhankelijkheidsreferendum moet voldoen. Madrid wil echter van geen volksraadpleging weten.

Mas beschuldigt Madrid van hackpogingen op systeem

Mas beschuldigde ‘onbekenden’ er dinsdag van, talrijke pogingen te hebben ondernomen om de bevraging te storen. Zo werd het computersysteem van de Catalaanse regering tijdens de stemming herhaaldelijk en massief bestookt, luidde het. Volgens de Catalaanse leider was meer dan negentig procent van die aanvallen afkomstig uit Spaans grondgebied. ‘Dat was niet het werk van alleenstaande hackers’, merkte hij op. ‘Hier zit meer achter.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig