Zeven op de tien Belgen gaan ziek naar het werk
Foto: Shutterstock

Zeven op de tien mensen gaan toch werken als ze eigenlijk ziek zijn. Dat blijkt uit een enquête van Securex, een bedrijf dat personeelszaken regelt voor andere firma's. Sommigen laten zich niet tegenhouden door een verkoudheid of een beginnende griep omdat ze hun werk zo graag doen. Maar anderen durven niet thuisblijven, onder druk van hun baas.

Elke dag zijn meer dan 6 op 100 werknemers afwezig door ziekte, een percentage dat onafgebroken stijgt sinds 2001. Lang niet alle zieke werknemers blijven thuis. Onderzoek van hr-dienstenbedrijf Securex leert dat 71 procent van de werknemers met gezondheidsproblemen minstens één dag ziek heeft gewerkt.
 
De studie is gebaseerd op een bevraging einde maart 2013 van 1.754 Belgische werknemers uit de privé- en publieke sector.
Drieënzeventig procent van de werknemers geeft aan dat hij/zij in de twaalf maanden vóór het onderzoek één of meer dagen ziek was of geveld door een privéongeval. De gezondheidsproblemen variëren van griep over keelontsteking tot kanker of een gebroken been na een privéongeval.
 

Van die zieke werknemers heeft 20 procent onafgebroken doorgewerkt, 29 procent heeft het werk neergelegd bij ziekte en 51 procent combineerde werk en rust. Eenenzeventig procent van de zieke werknemers heeft dus minstens één dag gewerkt terwijl hij/zij zich eigenlijk ziek voelde, besluit Securex.
 
Iets meer dan vier vijfden van de ziek doorwerkende werknemers deed dit één tot tien dagen. Dertien procent werkte elf tot twintig dagen door tijdens ziekte, en 6 procent zelfs meer dan twintig dagen. Zij bleven één tot drie maanden doorwerken met gezondheidsproblemen, sommigen zelf zes maanden tot een jaar.
 
Vooral jongeren, hoger opgeleiden, bedienden en leidinggevenden werken al snel een dagje door wanneer ze zich niet goed voelen. Sommigen doen dat omdat ze met plezier gaan werken, maar ook de angst om de job te verliezen is soms een doorslaggevende factor.
 
'Ziek komen werken is geen goed idee'
 
Werknemers in Wallonië en Brussel (79 procent) werken gemakkelijker door bij ziekte dan Vlaamse werknemers (66 procent), onder meer omdat zij zich meer dan werknemers in Vlaanderen eerlijk behandeld voelen op het werk. Daarnaast is het hoge aantal bedienden in Brussel een verklaring voor het hoge percentage werknemers dat doorwerkt bij ziekte.

Maar ziek gaan werken is geen goed idee. Omdat je riskeert je collega's te besmetten. Maar ook omdat je werk eronder lijdt. Als je toch maar op halve kracht kan werken, dan kan je beter thuisblijven, zeggen dokters.