Fikse stijging aantal camera’s op de werkvloer

Tijdens de eerste tien maanden van 2014 nam het aantal aanvragen voor het plaatsen van een camera op de werkvloer met 38 procent toe ten opzichte van heel 2013. Dat blijkt uit een analyse van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op basis van cijfers van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (CBPL).

Tot en met oktober kreeg de CBPL 882 aanvragen van ondernemingen om camera’s te mogen plaatsen op de arbeidsplaats. Dat zijn er, met nog twee maanden te gaan in 2014, al 38 procent meer dan het totaal van vorig jaar (643), aldus het NSZ.

Geëxtrapoleerd naar heel 2014 zou het gaan om een toename van 65 procent. De trend is overigens niet nieuw. In 2013 kende het aantal aanvragen al een ‘boom’ van 36 procent. Ter vergelijking: in 2007 en 2008 waren er respectievelijk 55 en 181 aanvragen.

Het NSZ verwacht dat het aantal camera’s op de werkvloer de komende jaren nog zal blijven toenemen. ‘Nu werknemers met het eenheidsstatuut en de recent verstrengde antipestwet een pak meer rechten hebben gekregen, willen steeds meer werkgevers kunnen controleren of ze hun werk correct uitvoeren.’

‘De werkgever wil zijn personeel niet voortdurend controleren, maar wil wel een soort back-up hebben als bewijs wanneer er iets fout loopt’, luidt het. Verder zijn camera’s een sterk middel om diefstal door personeel meteen te kunnen aanpakken.