Rusland gaat acht kernreactoren bouwen in Iran
Kirijenko en Akbar Salehi schudden de hand na ondertekenen van het akkoord Foto: REUTERS

Rusland gaat acht nieuwe kernreactoren bouwen in Iran. Dat heeft het Russische atoomconcern Rosatom dinsdag meegedeeld. Het akkoord werd bij een ontmoeting in Moskou van afgevaardigden van beide landen bezegeld.

Het gaat om het verder uitbouwen van de reeds actieve nucleaire site in Bushehr en de constructie van vier andere reactoren op nog niet vastgelegde plaatsen in Iran. Voor welk bedrag de Russen een en ander gaan doen, werd niet bekendgemaakt.

Het akkoord tussen Atomenergoprojekt (NIAEP) en de NPPD (Nuclear Power Production and Development Company of Iran) valt samen met een ‘kritiek punt’ in de aanslepende onderhandelingen tussen Iran en de G5-plus-één over het veronderstelde niet-civiele aspect van het Iraanse nucleaire programma. Deadline voor dat overleg is 24 november.

Rosatom-chef Sergej Kirijenko maakte na het overleg met zijn ambtgenoot Ali Akbar Salehi aan het agentschap Tass duidelijk dat zowel de bouw van nieuwe reactoren als de levering van uitrusting en brandstof ‘volledig’ onder controle van de nucleaire waakhond van de VN, de IAEA, zal geschieden. In de Iraanse havenstad Bushehr heeft Rusland reeds een nucleair complex van 1.000 Megawatt gebouwd.

In september hadden Moskou en Teheran, twee landen die niet bepaald op vreedzame voet met de VS leven, reeds hun handtekening gezet onder een resem economische samenwerkingsakkoorden. Beide landen proberen door een nieuw strategisch bondgenootschap aan te gaan zich aan de gevolgen van Westerse (economische) sancties te onttrekken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig