Schilderijen Rothko halen 60 miljoen euro
‘Untitled (Yellow, Orange, Yellow, Light Orange)’ ging onder de hamer voor 36,6 miljoen dollar.. Foto: AP

Twee schilderijen van Mark Rothko (1903-1970) zijn op de herfstveiling van moderne kunst bij Sotheby’s New York voor omgerekend 61,5 miljoen euro (ruim 75 miljoen dollar) onder de veilinghamer gegaan.

Voor ‘Untitled’, in zijn laatste levensjaar 1970 door de beroemde Lets-Amerikaanse abstracte expressionist geschilderd, werd 32,1 miljoen euro (39,9 miljoen dollar) betaald. Het werk in blauwe en purperen kleurentonen was geschat op 15 tot 20 miljoen dollar.

Een ander werk, eveneens zonder titel, daterend van 1955 werd maandagavond op 29,4 miljoen euro (36,6 miljoen dollar) afgehamerd. Het werk in twee tonen geel en evenveel tonen oranje was geraamd op 20 tot 30 miljoen dollar.

Beide werken behoorden tot de verzameling van de in maart op 103-jarige leeftijd overleden kunstverzamelaarster Rachel Lambert ‘Bunny’ Mellon, weduwe van de miljardair Paul Mellon. Uit die collectie werden ook sculpturen van Alberto Giacometti en schilderijen van Richard Diebenkorn aangeboden. Het geld uit de verzameling wordt besteed aan tuinbouw en onderwijs.

De veiling maandagavond leverde in totaal 158,7 miljoen dollar op.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig