Acht Indiase vrouwen sterven na groepsoperatie
Archiefbeeld van de straten in New Delhi, India Foto: AP

In India zijn acht vrouwen om het leven gekomen na een groepssterilisatie, waarbij vrouwen snel na elkaar onder het mes gingen. Meer dan zestig vrouwen zijn opgenomen in het ziekenhuis met complicaties.

De operaties vonden zaterdag plaats in een soort ‘gezondheidskamp’ in de centraal gelegen staat Chhattisgarh. Volgens een lokale hulpverlener gingen ongeveer tachtig vrouwen onder het mes om gesteriliseerd te worden. Na de operatie voelden bijna alle vrouwen zich onwel, zegt dezelfde bron.

Een vertegenwoordiger van de lokale overheid bevestigde dat acht vrouwen overleden en 64 werden opgenomen in het ziekenhuis. ‘De vrouwen werden geopereerd in het kader van een ‘familiale planning’. Na de operaties kregen sommige vrouwen last van braakneigingen, lage bloeddruk en andere symptomen.’

Volgens de Indian Express werden de operaties uitgevoerd in vijf uur tijd door een chirurg en zijn assistent. ‘Er is geen sprake van nalatigheid’, zegt de lokale overheid. ‘Het ging om een ervaren dokter. We zullen de zaak alleszins onderzoeken.”

Volgens deskundigen is het niet ongebruikelijk dat Indiase autoriteiten 'sterilisatiekampen' organiseren. Er heerst in India veel ongerustheid omdat de bevolking steeds meer toeneemt. Naar verwachting zou India in 2030 meer inwoners dan China tellen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig