China en VS schaffen invoerrechten op technologie af
Barack Obama en Xi Jinping op de APEC-top Foto: AFP

De Verenigde Staten en China hebben een belangrijk akkoord bereikt over de afschaffing van invoerrechten op technologische producten. Dat heeft het Witte Huis dinsdag aangekondigd.

De VS hopen dat de overeenkomst zal leiden tot een snelle uitkomst van de onderhandelingen om het vrijhandelsakkoord dat 17 jaar geleden door de Wereldhandelsorganisatie werd afgesloten uit te breiden, aldus de Amerikaanse president Barack Obama, die in China is voor APEC-top.

Het laatste akkoord van Genève over technologische producten (Information Technology Agreement, ITA) dateert van 1997. De gesprekken om dat akkoord uit te breiden zijn sinds november vorig jaar stopgezet vanwege onenigheid tussen Washington en Peking. Volgens het Witte Huis is de overeenkomst tussen China en de VS een noodzakelijke stap vooruit.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Michael Froman zegt dat er een ‘doorbraak’ is bereikt in de ITA, die ervoor zorgt dat de prijzen van hightechproducten zullen dalen voor 54 economieën. ‘Om een idee te geven van het belang van de overeenkomst: de laatste keer dat de Wereldhandelsorganisatie ermee akkoord ging invoerrechten te schrappen op IT-producten, was in 1996, toen de meeste GPS-technologie, een groot deel van het medische materiaal, software en hightechgadgets, waar ons dagelijks leven vandaag van afhangt, nog niet bestonden’, legt hij uit. ‘Sindsdien bedraagt de globale handel in die goederen 4 biljoen dollar per jaar, en ondanks de enorme groei van de handel, werden de producten die onder de ITA vallen nooit uitgebreid.’

Maandag al kondigde president Obama een visumversoepeling aan voor Chinezen. Toeristen- en werkvisa zijn voortaan 10 jaar geldig, studentenvisa en visa voor uitwisselingsstudenten zijn 5 jaar geldig. ‘De VS hopen een stijgend aantal Chinese reizigers te ontvangen, die miljarden injecteren in de economie en voldoende vraag creëren om honderdduizenden Amerikaanse jobs te creëren’, aldus Obama. Volgens de Chinese president Xi Jinping zullen de komende tien jaar 500 miljoen toeristen naar de VS reizen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig