‘Toekomst Volvo Gent staat niet ter discussie’
Foto: belga

Geen seconde wordt in het Zweedse hoofdkantoor gesproken over een eventuele sluiting van de Volvo-fabriek in Gent. Dat zeggen de Vlaamse topmannen in Göteborg, Geert Bruyneel en Alain Visser, in Trends. ‘Integendeel, we moeten fabrieken bijbouwen.’

De directie van Volvo Cars Gent liet vorige vrijdag weten dat het aanzienlijke schade had geleden door de incidentrijke nationale betoging van donderdag 8 november. Slechts 500 van de geplande 1.200 wagens werden die donderdag gebouwd. De directie wil geen herhaling van dat scenario.

De voorbije zondag raakte dan weer werd bekend dat de Volvofabriek in het Chinese Chengdu start met de bouw van Volvo XC 60. Dat SUV model was in 2013 de meest gebouwde wagen in Gent, goed voor ruim 113.000 stuks, of 45 procent van de totale productie.

In een gesprek met Trends in het Volvo-hoofdkantoor in Göteborg zeggen de twee Vlaamse topmanagers Bruyneel en Visser, die beiden een toppositie bekleden bij Volvo, dat Gent geen kruis moet maken over de Volvo-fabriek. In de Europese fabrieken is de productiviteit volgens Bruyneel extreem belangrijk. 'Gent heeft zeker de juiste attitude. De fabriek wil de productiviteit, de kwaliteit, de kennis en vaardigheden van de werknemers continu verbeteren', aldus Bruyneel.

Eigenlijk zit Volvo in een luxepositie, zegt Visser, die wereldwijde hoofd marketing en verkoop is. 'We zijn een vrij kleine autoproducent, maar we zijn één van de weinige die niet kampen met overcapaciteit. Integendeel, we hebben ondercapaciteit. We moeten onze capaciteit uitbreiden', luidt het.

Als Volvo het streefdoel van een volumeverkoop van 800.000 wagens in 2019-2020 wil halen, kan dat volgens Visser nooit binnen de bestaande productiecapaciteit. 'En dus moeten we uitbreiden. Om die volumes te kunnen draaien, hebben we de fabrieken nodig die we nu hebben. Vooral Zweden en België, dat staat niet ter discussie. De toekomst van de fabriek in Gent staat niet ter discussie. Ik blijf dat graag herhalen', aldus Visser.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig