Vlaams Parlement vraagt actie tegen voedselverspilling
Bart Caron Foto: BELGA

Alle partijen in het Vlaams Parlement, op Vlaams Belang en UF na, hebben in het Vlaams Parlement een resolutie ingediend waarin ze de Vlaamse regering vragen om actie te ondernemen tegen de voedselverspilling.

‘Er gaat veel voedsel verloren. Elk jaar wordt 4 miljard ton voedsel geproduceerd in de wereld. Eén derde ervan wordt niet door mensen opgegeten’, aldus Groen-parlementslid Bart Caron. ‘Voor heel Vlaanderen betekent dat 120.000 ton voedsel. Jaarlijks zou een gezin van 4 voor meer dan 300 euro kunnen uitsparen.’ Bart Caron speelt met zijn pleidooi in op de campagne van 11.11.11 op Wereldvoedseldag.

Het initiatief van Caron voor een resolutie rond voedselverspilling wordt gesteund door Bart Dochy (CD&V), Wilfried Vandaele (N-VA), Francesco Vanderjeugd (Open VLD) en Els Robeyns (SP.A).

De Vlaamse regering kondigde in het regeerakkoord 2014-2019 al actieplannen aan tegen voedselverspilling. In de resolutie vraagt het parlement aan de regering onder meer acties ‘zodat er geen voedsel wordt weggegooid enkel omwille van het uitzicht’. ‘We vragen ook dat de Vlaamse regering overlegt met de betrokken sectoren voor een bindende gedragscode om onfaire handelspraktijken die tot verlies of verspilling leiden, aan banden te leggen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig