Families van slachtoffers dagen Belgische staat voor rechter
Foto: Belga

Enkele families van slachtoffers van Nordine Amrani, die in 2011 op een kerstmarkt in Luik het vuur opende en vijf doden maakte, dagen binnenkort de Belgische staat voor de rechter. Dat gebeurt voor de rechtbank van eerste aanleg in Luik of Brussel en heeft betrekking op 'het niet respecteren van de voorwaarden voor de vrijlating van de dader'. Dat meldt advocaat Alexandre Wilmotte, die de families van Gabriel Leblond en Laurent Cremer vertegenwoordigt, dinsdag.

Op 13 december 2011 doodde Nordine Amrani 5 mensen en verwondde 123 anderen op de Place Saint-Lambert in Luik, voor hij een granaat liet ontploffen die hem zelf doodde. Kort voor deze aanslag had Amrani ook al zijn buurvrouw om het leven gebracht.

De advocaat van de families wacht nog het requisitoir van het parket af. 'We dagen de Belgische staat voor de rechter. Onze beweegreden is altruïstisch. Het is onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat zoiets niet meer gebeurt', aldus advocaat Wilmotte. Eerder dagvaarden ook andere nabestaanden de Belgische staat omdat volgens hen Justitie fouten maakte. De dader was immers onder voorwaarden vrij toen hij zijn dodelijke raid uitvoerde. Donderdag buigt de raadkamer van Luik zich over het dossier Amrani.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig