Onder de Menenpoort in Ieper is dinsdag de Wapenstilstand, het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918, herdacht. Tal van prominenten uit binnen- en buitenland woonden de plechtigheid bij en legden een bloemenkrans ter ere van alle gesneuvelden. Koning Filip heeft dinsdagvoormiddag een krans gelegd bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel.

Ieper was dinsdag de hele dag het decor van tal van plechtigheden om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Het zwaartepunt lag wel traditiegetrouw onder de Menenpoort waar iedereen verzamelt voor de Last Post-ceremonie.

Burgemeester Jan Durnez werd geflankeerd door Vlaams minister-president Geert Bourgeois, voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans en provinciegouverneur Carl Decaluwé. Ook tal van ambassadeurs uit het Gemenebest waren aanwezig en legden elk een krans neer. In de korte toespraakjes werd vooral een vredesboodschap meegegeven. Om 20 uur vindt nog een tweede uitvoering van de Last Post plaats in de Menenpoort. 

Koning Filip bleef in Brussel, waar hij aan de Congreskolom, met het standbeeld van de Onbekende Soldaat, een bloemenkrans neerlegde en een minuut stilte hield . Enkele honderden mensen woonden de ceremonie bij, die rimpelloos verliep.

Nadat koning Filip de bloemenkrans had neergelegd, klonken 21 saluutschoten en groette de vorst de verschillende aanwezige oud-strijdersverenigingen en sprak hij zich kort met enkele veteranen. Ook minister van Defensie Steven Vandeput was aanwezig, net als vicepremiers Didier Reynders en Jan Jambon, staatssecretaris Pieter De Crem en premier Charles Michel.

Bij zijn aankomst had koning Filip al de vier militaire detachementen gegroet die aanwezig waren bij de ceremonie. Het ging om het 4de bataljon Genie uit Hamy, een detachement van het Operationeel Commando van de Marine uit Zeebrugge, een detachement van de 1ste Wing uit Koksijde en een detachement van het 3de Element Medische Interventie uit Marche-en-Famenne.

Dinsdagnamiddag vindt in het federaal parlement nog een herdenking plaats van de wapenstilstand. 500 kinderen uit de verschillende provincies zullen er verschillende oud-strijders ontmoeten.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig