Palestijn gedood bij explosie nabij Gaza
Een vrachtwagen aan de Kerem Shalom grensovergang met Gaza Foto: REUTERS

Bij de ontploffing van een vrachtwagen bij de grensovergang Kerem Shalom tussen Israël en de Gazastrook is een 20-jarige Palestijn omgekomen en twee anderen gewond geraakt. Dat melden de hulpdiensten.

De ontploffing gebeurde aan de Palestijnse zijde van de grensovergang, die bedoeld is voor het transport van goederen. Ze gebeurde in een zone die onder de controle valt van het Israëlische ministerie van Defensie. De oorzaak zou volgens bronnen van persagentschap Reuters een technische fout zijn. Dat zeggen zowel Palestijnse als Israëlische bronnen.

Maandag werd in Israël nog een soldaat en vrouw uit een Israëlische nederzetting gedood door Palestijnen in Tel Aviv en op de Westelijke Jordaanoever. Israël heeft daarom de veiligheidsmaatregelen verscherpt, aldus de politie. Het leger heeft bovendien zijn aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever verhoogd.

In Jeruzalem is de spanning de voorbije weken hoog opgelopen na een aanslag op een rabbijn die ijvert voor de volledige opening van de Tempelberg voor Joden. Israël sloot daarop de Tempelberg een tijd af. Een provocatie, vonden de Palestijnen. Al sinds de oorlog in Gaza van afgelopen zomer breken in sommige wijken van Oost-Jeruzalem ’s nachts confrontaties uit tussen Palestijnen en de Israëlische ordediensten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig