‘Geen betoging in Antwerpen op 24 november’
Foto: photo news, bdw, reuters

>Volgens het ABVV is er op 24 november helemaal geen betoging gepland in Antwerpen. Vakbondsmilitanten zullen alleen stakersposten opzetten bij bedrijven. Het was altijd al duidelijk dat het om een staking zou gaan, maar de havenarbeiders hadden gewag gemaakt van een 'optocht'.

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever haalde maandag uit naar de bonden en verweet hen onverantwoord gedrag. Volgens De Wever worden havenarbeiders opgehitst tegen de centrumrechtse regering. Hij kondigde ook aan dat een ‘indrukwekkende ordemacht’ de betoging in Antwerpen in goede banen zou moeten leiden. ‘Ik begrijp niet goed waar De Wever zijn informatie haalt’, zegt Dirk Schoeters, gewestelijk secretaris van ABVV-Antwerpen op Radio 1. ‘Het gemeenschappelijk vakbondsfront voorziet geen betoging, dat hebben we vorig weekend al gecommuniceerd aan de politiediensten.’

Erik Quisthoudt van de liberale vakbond ACLVB verklaarde gisteren nog dat de drie Antwerpse havenvakbonden donderdag zullen vergaderen over de manier waarop de regionale actie van 24 november zal worden aangepakt. ‘Ik zeg niet dat we een pasklaar antwoord hebben op mogelijke problemen. We gaan wel vragen om krachtig, maar ook waardig te protesteren’, aldus Quisthoudt. ‘Het zal een krachtige actie zijn, waarschijnlijk met piketten, maar opzettelijk schade aanrichten of personen verwonden, dat kan uiteraard niet. Wat er precies gaat afgesproken worden, dat zal eerst onderling worden afgetoetst.’

Volgens de secretaris zijn de mensen nerveus: ‘Het havenarbeidersstatuut en hun inkomen staan nu al tien jaar zwaar onder druk. Europa voert nu een derde offensief. Dat maakt de mensen zenuwachtig en zo wordt de sfeer almaar grimmiger. Maar we zullen onze mensen oproepen om zich niet te laten meeslepen door die volksmisleiders’, aldus de secretaris.

In Antwerpen, op weg naar het treinstation, liep op 6 november ‘s ochtends een aantal personen in de stoet van havenarbeiders rond met bivakmuts, anderen hadden gedronken. ‘We kunnen moeilijk vermijden dat er wel wat drankgebruik is, maar daar roepen we niet toe op. Als je van ‘s ochtends begint te drinken, dan weet je wat het resultaat is. Overmatig drankgebruik is geen goede raadgever’, aldus Quisthoudt nog.