OVERZICHT. Waar u wapenstilstand kan herdenken
Menenpoort in Ieper Foto: pli

Vandaag is het een speciale 11 november, want dit jaar is de herdenking '100 jaar Groote Oorlog' in het hele land begonnen. Op verschillende plaatsen kan u vandaag de slachtoffers van Wereldoorlog I herdenken.

1. Ieper

Natuurlijk kan u vandaag naar Ieper gaan. Het volledige programma vindt u hier . Vanaf 11.00 u vindt een speciale ‘Last Post’ plaats aan de Menenpoort, in aanwezigheid van onder meer minister-president Geert Bourgeois. U kan ook gewoon thuisblijven en naar de livestream op onze website kijken. Om 20.00 uur vanavond vindt ook de traditionele uitvoering van de Last Post plaats trouwens. 

2. Tyne Cot Cemetery

Om 15:00 uur vindt op de beroemdste begraafplaats van het land een herdenkingsplechtigheid plaats. Met bijna 12.000 grafstenen ligt de grootste Britse militaire begraafplaats op het Europese vasteland in Passendale. Als u er toch bent, kan u ook naar het heringerichte Memorial Museum Passchendaele 1917 gaan.

3. Graf van onbekende soldaat

Naar jaarlijkse traditie legt koning Filip een krans neer aan het Graf van de Onbekende Soldaat. Dit jaar is dat in aanwezigheid van premier Charles Michel, vicepremiers Jan Jambon en Didier Reynders, staatssecretaris Pieter De Crem en minister van Defensie Steven Vandeput.

4. Dichter bij huis

In veel steden en gemeenten vindt vandaag een herdenking plaats aan een monument voor gesneuvelden, zoals in Antwerpen bijvoorbeeld. Blijft u dus liever in eigen stad, google dan even ‘herdenking 11 november + uw stad’ in en u vindt zeker een idee voor een wandeling of concert.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig