Gesprek tussen Mayeur en boze agenten levert weinig op
Yvan Mayeur Foto: BELGA

Het gesprek dat de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur dinsdagnamiddag heeft gehad met een delegatie van de betogende politieagenten, heeft weinig concreets opgelegd, zo viel achteraf te horen. De korpschef van de Brusselse politie, Guido Van Wymersch sprak van een nieuwe start, maar in de rangen van de politiemensen zelf was er teleurstelling te horen.

Ruim 500 leden van het Brusselse politiekorps waren dinsdag naar het stadhuis afgezakt om hun ongenoegen te uiten over het gebrek aan respect en waardering dat ze zeiden te voelen vanwege hun burgemeester na de rellen die de nationale betoging van vorige week donderdag ontsierden. Bij die betoging raakten honderd agenten gewond.
 
Voor de betoging had korpschef Van Wymersch het over een ongeziene actie. 'Maar wat er donderdag gebeurd is, was ook ongezien', zei de korpschef. 'Het is duidelijk dat er een aantal problemen zijn en het is dan ook normaal dat als een politiekorps vraagt zijn burgemeester te spreken, die burgemeester luistert.'
 
Na het gesprek tussen de delegatie van de betogende agenten en de burgemeester, had korpschef Van Wymersch het over een nieuwe start. 'Vertrouwen, erkenning en communicatie zullen de ordewoorden zijn. De burgemeester zal via intranet antwoorden op de open brief die hij gekregen heeft. De korpsleiding staat achter haar agenten en de burgemeester nu ook.'
 
Onderzoeken of uitrusting voldoende is
 
Bij de betogende agenten viel teleurstelling te horen dat burgemeester Mayeur zelf hen niet kwam groeten of toespreken. 'We hebben van de burgemeester ook geen excuses gehad', zei commissaris Didier Ergo van de interventiedienst, de dienst die het initiatief had genomen voor de protestactie.
 
'Hij heeft, op aandringen van een gewonden collega, wel medeleven en bezorgdheid getoond, iets wat hij tot op vandaag nog niet had gedaan. De burgemeester beloofde ook binnenkort alle diensten te bezoeken om contact te leggen met zijn agenten', aldus Ergo.
 
Mayeur zelf heeft ook al laten weten dat hij alle politieagenten die gewond zijn geraakt bij de rellen  een bedankingsbrief gaat sturen. Hij gaat ook onderzoeken of de uitrusting van de politie voldoende is.

Open brief

De agenten hadden voor de ontmoeting met de burgemeester op de trappen van het stadhuis een aantal schilden neergelegd die tijdens de betoging beschadigd of vernield raakten. Er werd ook een eresaluut gebracht aan de schilden, en een brief overhandigd aan de burgemeester zelf.

In die open brief schrijven de agenten dat ze zich na de betoging niet gewaardeerd voelden door Mayeur. ‘We werden niet bedankt voor het geleverde werk en voor de getoonde moed, het honderdtal politieagenten dat gewond raakte bij deze belachelijke confrontaties kon niet rekenen op enige compassie.’

Verbazing en onbegrip ruimden plaats voor woede, klinkt het verder, ‘nadat Mayeur in de pers ook nog zijn misprijzen had getoond’. Mayeur zei onder meer dat diegenen die zich stoorden aan zijn aanpak een andere politiezone moesten zoeken. In de brief zetten de agenten overigens opnieuw enkele vraagtekens bij die aanpak.

‘U hebt een goede politie, meneer Mayeur. En deze politie vraagt niet anders dan met u vooruit te gaan. Misschien is het vandaag het goede moment om uw vooroordelen aan de kant te schuiven, een stap naar ons toe te zetten, en te bekijken hoe we, samen, in de toekomst zouden kunnen werken in het belang van de Brusselaars en van de fundamentele vrijheden die in dit land gegarandeerd zijn’, besluiten de agenten.