In Zuid-Korea is de kapitein van de veerboot die in april zonk, dinsdag veroordeeld tot 36 jaar cel. Het openbaar ministerie had de doodstraf gevraagd.

Volgens een vertegenwoordiger van het parket draagt de 69-jarige kapitein de 'meest directe en zwaarste verantwoordelijkheid' want 'hij verliet het vaartuig zonder iets te ondernemen om de passagiers te redden'. 'Tijdens het gerechtelijk onderzoek probeerde hij zich te rechtvaardigen en heeft hij gelogen. Hij toonde geen enkele wroeging.'

De kapitein, Lee Joon-seok, is veroordeeld voor grove nalatigheid. Niet voor moord dus, wat hem spaart van de doodstraf. Hij moet 36 jaar de cel in. Hij zal dus wellicht nooit meer vrij komen voor zijn dood.

De veerboot Sewol met aan boord 476 mensen, onder wie 325 scholieren op schoolreis, kapseisde op 16 april voor de zuidwestelijke kust van Zuid-Korea. Minstens 292 mensen kwamen om het leven, vooral schoolkinderen. Negen opvarenden zijn nog altijd vermist. De kapitein verliet de ferry terwijl veel anderen niet weggeraakten. Tijdens het proces heeft Lee zich daarvoor verontschuldigd.

Ook 14 andere leden van de bemanning kregen straffen tot dertig jaar cel. De hoofdingenieur moet dertig jaar de gevangenis in.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig