Voormalig wielrenner Willy Monty is zondag op 75-jarige leeftijd overleden. Hij nam onder meer vijf keer deel aan de Ronde van Frankrijk.

Monty werd op 11 oktober 1939 geboren in het Henegouwse Feluy. Hij was profrenner tussen 1963 en 1971 en reed voor Pelforth (met Henri Anglade en Jan Janssen), Peugeot (met Roger Pingeon), Faemino (met Eddy Merckx) en Watney (met Frans Verbeeck).

De Waal was een complete renner maar miste een eindsprint. Op zijn erelijst staan een rit in de Dauphiné Libéré (in 1964) en twee etappes in de Ronde van Catalonië (in 1965). Daarnaast haalde hij ereplaatsen in een rist klassiekers en startte hij vijf keer in de Tour, met een twaalfde plaats in ‘67 als beste uitslag. In die Tour begon hij op 13 juli aan de zijde van Tom Simpson aan de klim van de Mont Ventoux. De Brit moest even later lossen, om vervolgens in tragische omstandigheden te overlijden op de flanken van de mythische col. Het voorval zou Monty tekenen.

Na zijn carrière stapte Monty in de bierhandel. Zijn overlijden volgt minder dan twee maanden na dat van Pino Cerami, een andere oude glorie van het Waalse wielrennen.