'In plaats van stoere uitspraken te doen, zou hij beter mensen verenigen. Als hij een echte burgervader is, kan hij dat.' Dat heeft Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) gezegd in 'Vandaag' op Radio 1. Ze meent dat het verloop van de betoging in Antwerpen op 24 november vooral van de houding van burgemeester Bart De Wever (N-VA) afhangt.

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever verwijt de vakbonden onverantwoord gedrag. Volgens De Wever worden zeker de havenarbeiders opgehitst tegen de centrumrechtse regering. Hij maakt zich sterk dat het Antwerpse stadsbestuur beter voorbereid zal zijn voor de betoging van 24 november daar, dan dat de stad Brussel dat was bij de nationale betoging van vorige week. Dat zei hij maandag aan VRT en vtm.

Volgens sp.a-politica Kathleen Van Brempt zal het verloop van de betoging in Antwerpen in hoofdzaak afhangen van de houding van burgemeester De Wever. 'Het probleem is de figuur van de burgemeester. Enerzijds is hij leider van de regering. Niet de regering-Michel zit nu in het zadel, wel de regering-De Wever. Zeker in Vlaanderen is hij een schaduwpremier'. 'Anderzijds is hij burgemeester van Antwerpen. Die dubbelrol vormt een probleem. In plaats van stoere uitspraken te doen, zou hij beter mensen verenigen. Als hij een echte burgervader is, kan hij dat. Een burgemeester polariseert niet, maar verenigt', aldus Van Brempt op Radio 1.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig