‘Begin zo vroeg mogelijk aan kinderen’
Foto: Shutterstock

Het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen organiseert de ‘Week van de Fertiliteit’. Deze periode dient om koppels die ouders willen worden zo goed mogelijk te informeren over vruchtbaarheid en taboes rond vruchtbaarheidsbehandelingen te doorbreken. De kern van het verhaal? ‘Begin zo vroeg mogelijk aan kinderen’, zo klonk het maandagmorgen op Radio 1.

Drie op de honderd kinderen komen ter wereld dankzij een vruchtbaarheidsbehandeling, maar er heerst nog een (klein) taboe rond dit onderwerp. Daarom organiseert het UZA de ‘Week van de Fertiliteit’. Luc Delbeke, het hoofd van het fertiliteitscentrum verbonden aan het universitair ziekenhuis van Antwerpen, zei op maandag 10 november in ‘De Ochtend’ waarom geliefden zo vroeg mogelijk aan kinderen moeten beginnen.

‘Leeftijd is de limitatieve factor om zwanger te worden’, zegt hij. ‘De normale vruchtbaarheid daalt gestaag vanaf de leeftijd van 30 jaar. Vanaf 35 jaar daalt de vruchtbaarheid sneller en als een vrouw 40 is, is de kans om mama te worden met de helft afgenomen’, zegt hij. ‘Dat wil zeggen: hoe jonger men naar een vruchtbaarheidscentrum stapt, hoe beter. Niet noodzakelijk om meteen met een behandeling te starten, maar het is wel nuttig een diagnose te stellen.’

Delbeke zegt nog dat de meeste patiënten die het centrum raadplegen 33 jaar zijn en dat is volgens hem te oud. Een paar jaar geleden lag het gemiddelde nog rond 24 jaar. ‘Als een vrouw naar de 35 toe gaat, is het hoog tijd om eraan te beginnen’, zegt hij. Een kleine maar niet onbelangrijke nuance die Delbeke maakt: ook de vruchtbaarheid van mannen neemt af met de jaren.