SHOPSPOT. Yawn Space in Brussel

Nieuwsberichten die ons bereiken uit Rusland en Oekraïne hebben de laatste tijd zelden een positieve toon, maar de landen hebben gelukkig veel meer te bieden dan Poetin en Porosjenko, zo bewijst Yawn Space, een nieuw platform in de Brusselse Dansaertbuurt.

Initiatiefnemers Vladimir en Eugène bieden met Yawn Space een platform aan creatief talent uit Rusland, Georgië en Oekraïne. De jonge ontwerpers krijgen de kans om hun meubels, kunst, kleding, juwelen en andere accessoires voor te stellen aan het Belgische publiek.

Een van die jonge honden is Andrey Yarden: opgegroeid in Siberië behaalde hij een ingenieursdiploma in Moskou, maar begon zelf te experimenteren met materialen en stelt nu bij Yawn Space zijn allereerste juwelencollectie (ringen, oorbellen, armbanden en broches) voor. Daarvoor vond hij inspiratie bij de verschillende culturen en religies waar hij tijdens het reizen mee mocht kennismaken. Andrey werd ook ingeschakeld voor het grafische werk.

In contrast met het mysterieuze van Yardens ontwerpen, zijn de kleurrijke ontwerpen van het Georgische duo Heartbeats. Salome Bezarashvili and Ani Malania zetten vintage jasjes naar hun hand door het rugpand te bewerken met een tekst, ander stuk stof of (hun topper) een Lichtenstein-print. Inspiratie voor de naam van hun label vonden ze bij The Knife.

De meest bekende naam is echter die van de Oekraïnse ontwerper Anton Belinskiy, die in 2009 zijn eigen label lanceerde en wiens kleurrijke ontwerpen ondertussen al opdoken op de pagina’s van Vogue Italia en Vogue UK. Belinskiy, die graag texturen, kleuren en patronen tegen elkaar uitspeelt, ontwikkelde voor Yawn Space een unieke capsulecollectie met T-shirts en sweaters.

Verder viel ons oog ook op een opvallend tapijt van het Georgische Rooms, lederen rugzakken van het Russische Pleathure, de schoenencollectie van de Georgische Ketevane Maissaia en grafische kettingen van het Russische Sasha & Pasha. Wie dit jaar wil uitpakken met originele eindejaarscadeaus weet dus waarheen.

Praktische info:

Yawn Space, Oude Graanmarkt 65, 1000 Brussel
Open van maandag tot en met zaterdag