Luperto neemt ontslag na beschuldigingen over zedenfeiten
Jean-Charles Luperto is voorzitter van het parlement van de Franse Gemeenschap. Foto: Belga
Jean-Charles Luperto neemt ontslag als voorzitter van het parlement van de Franse Gemeenschap. Dat blijkt uit een verklaring van zijn advocaten.

Er is een onderzoek geopend naar Jean-Charles Luperto, voorzitter van het parlement van de Franse Gemeenschap na beschuldigingen over zedenfeiten in het bijzijn van minderjarige(n) van jonger dan zestien jaar. Luperto is nog niet in verdenking gesteld. Dat heeft de procureur des Konings van Namen, Vincent Macq, maandag gezegd op een persconferentie.

In het onderzoek naar Luperto hebben speurders maandag ook een huiszoeking gedaan in het Waals Parlement. Speurders zochten in het huis van de parlementairen, waar de kantoren van de parlementsleden gevestigd zijn.

Tegen Jean-Charles Luperto (40) zijn tussen april en oktober vier aparte klachten ingediend. Volgens Sudpresse wordt de politicus verdacht van verscheidene openbare zedenfeiten, die hij in het toilet van een benzinestation langs de E42 zou gepleegd hebben. De procureur sprak over 'zwaarwichtige feiten'.

Het parket ontving in mei een proces verbaal over openbare zedenschennis. Sindsdien werden getuigen gehoord. Als gevolg van de verhoren kwamen andere feiten aan het licht. Halfweg oktober werd en onderzoeksrechter aangesteld en is een onderzoek naar het dossier geopend.

Zondag waren er al huiszoekingen bij Luperto thuis en bij de administratie van de gemeente Sambreville, de gemeente in de provincie Namen waar Luperto burgemeester is. Ook in het parlement van de Franse gemeenschap vond een huiszoeking plaats.

Computers, tablets, smartphones en andere hardware, zoals USB-sticks, dvd’s en cd’s werden  in beslag genomen tijdens de huiszoekingen. ‘Al deze objecten worden geanalyseerd. Er is veel om te onderzoeken’, zegt Vincent Macq, die opnieuw wijst op het vermoeden van onschuld.

Jean-Charles Luperto is nog niet ondervraagd. Dat zal gebeurden in de komende dagen. Hij geniet nog steeds parlementaire onschendbaarheid.

Maandagochtend liet de PS weten 'kennis te hebben genomen’ van de huiszoekingen bij Luperto. De Franstalige socialisten zeggen in dit stadium geen informatie te hebben en wachten tot het gerecht klaarheid schept in de zaak. Vanuit het vermoeden van onschuld wil de PS geen commentaar geven tot ze de elementen uit het dossier kent.

Advocaat Marc Preumont, die maandagochtend aanwezig was op de rechtbank in Namen, bevestigt dat hij de belangen van Luperto zal verdedigen. Maar Preumont heeft de politicus nog niet gesproken en kan dus ook nog geen commentaar geven op de zaak. Vandaag zal hij zijn cliënt ontmoeten.