Politie vreest voor doden bij volgende betoging
Foto: BELGA

De politie maakt zich grote zorgen over de staking van 24 november, de eerste 'provinciale actie' in Antwerpen. Gevreesd wordt dat de dokwerkers voor nog zwaardere rellen zullen zorgen dan in Brussel, melden De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag.

Bronnen binnen een van de bonden zouden het geweld van hun eigen leden, vooral dokwerkers, vrezen. Ze horen op het terrein echo’s dat de harde kern wil teruggrijpen naar betogingen ‘oude stijl'. Daarbij valt zelfs het woord 'Zwartberg', waar in 1966 bij het protest tegen de sluiting van de mijnen twee doden vielen. 'Dan wordt er misschien eindelijk naar ons geluisterd.'

De politie is er dan ook niet gerust in. 'We hebben signalen opgevangen dat gemaskerde havenarbeiders de confrontatie zullen aangaan met zelfgemaakte wapens', zegt Michel Goyvaerts, overlegcoördinator van politievakbond NSPV. 

Wat moet er dan gebeuren? 'We willen voldoende manschappen, versterking dus, en materiaal. Er is een overleg gepland met de burgemeester Bart De Wever', zegt Goyvaerts. De Antwerpse politie hoopt dat het niet zo uit de hand zal lopen als vorige week tijdens de nationale betoging.