Blauwe vinkjes Whatsapp wellicht snel te omzeilen

Bent u de leesbevestiging ofte de blauwe vinkjes van Whatsapp nu al beu? Geen nood: het bedrijf heeft naar verluidt oren naar de kritiek van beledigde gebruikers. Wellicht maakt een snel volgende update al komaf met de ‘ferme inbreuk op de privacy’.

De leesbevestiging van een verstuurd bericht is niet nieuw: onder meer Facebook en Google Hangouts gebruikten de techniek al. Maar deze week installeerde Whatsapp ongevraagd ook een dergelijke update bij zijn gebruikers. Van zodra de geadresseerde zijn bericht had gelezen, kleurden de twee grijze vinkjes, die aangeven dat het bericht werd verzonden en afgeleverd, plots blauw. Niet alle Whatsapp-gebruikers vonden die verandering oké. Op sociale netwerksite Twitter regende het reacties. Zo vonden veel gebruikers dat deze aanpassing een schending is van de privacy. Een bericht negeren wordt op deze manier moeilijker en veel mensen voelen zich verplicht om te reageren, klonk het.

En kijk: amper twee dagen later lijkt een oplossing voor de onthullende blauwe vinkjes al in de maak. Op translate.whatsapp.com, een site waar gebruikers kunnen meehelpen aan het vertalen van (functies van) de app, staat plots deze zin: If you turn off read receipts, you won’t be able to see read receipts from other people (Als je leesbevestigingen uitzet, dan kun je de leesbevestigingen van anderen niet meer zien). Een zin die erop wijst dat het bedrijf de mogelijkheid om leesbevestigingen uit te schakelen snel zal invoeren in de applicatie, klinkt het bij internetgebruikers.

Whatsapp zelf heeft nog niet gereageerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig