Brusselse burgemeester ontkent bevel om niet tussenbeide te komen
Foto: Photo News

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur ontkent dat hij donderdag tijdens de nationale betoging het bevel gegeven heeft aan agenten om hun collega’s in nood niet ter hulp te snellen. Dat hadden La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws zaterdag geschreven.

De kranten beroepen zich op verschillende bronnen binnen de politie. Mayeur zou het bevel hebben gegeven om gedurende meer dan veertig minuten de agenten in nood aan de Hallepoort niet ter hulp te snellen, omdat hij liever wilde praten met herrieschoppers.

Mayeur ontkent de beschuldiging: ‘Ik kon het niet verbieden aangezien men het me nooit gevraagd heeft’, verdedigt hij zich. ‘Het spreekt voor zich dat agenten in dergelijk geval mogen tussenkomen’, zegt Mayeur, die benadrukt dat niet hij maar de zonechef de verantwoordelijkheid draagt voor de operaties. ‘Ik beslis niet wanneer de politie chargeert of terugtrekt’, aldus nog Mayeur.

De burgemeester gaat ook een klacht indienen tegen de relschoppers van donderdag. De politie maakte zaterdag nog bekend dat acht mensen gerechtelijk aangehouden zijn. Eerdere informatie over 111 gewonde agenten werd gecorrigeerd naar 112. Er zijn processen-verbaal opgemaakt voor de 62 beschadigde en 11 in brand gestoken voertuigen. Vier voertuigen zijn zelfs volledig in de vlammen opgegaan.