Op de Westerbegraafplaats in Gent is zaterdag burgemeester Daniël Termont begraven. Fictief uiteraard, het gaat om een scène uit de kortfilm Ghent in Motion die begin volgend jaar moet uitkomen. Termont kwam zelf ook meespelen op zijn eigen begrafenis. 'Ik ben vast ook de enige die te voet naar zijn eigen begrafenis komt', lachte de burgemeester.

'Ik ben als burgemeester tussenbeide gekomen in een gevecht. Terwijl ik de stad helfhaftig probeerde te verdedigen, ben ik jammerlijk om het leven gekomen', legt Termont zijn rol uit, terwijl hij door de schminkster wordt toegetakeld. Nee, een mooie dood is het niet geweest.

De filmploeg van Ghent in Motion komt de begrafenis filmen op de Westerbegraafplaats. 'Het is zowat het midden van de film, de diepste depressie. Daarna volgt de wederopstanding', legt regisseur Michael Blanckaert uit. Met zijn ploeg filmt hij al het hele jaar in Gent. Begin volgend voorjaar moet de film klaar zijn.

Rouwstoet

We volgen hoe een lijkwagen onder politie-escorte de begraafplaats binnenrijdt. Enkele stroppendragers nemen blootsvoets plaats naast de lijkwagen, en begeleiden de geliefde burgemeester naar zijn laatste rustplaats. Een rouwstoet volgt.

Zwijgen

'Dit wordt mijn moeilijkste rol ooit: de hele tijd zwijgen', lachte Termont nog voor de opnames. Aan zijn 'graf' kunnen de Gentenaars nog een laatste groet aan hun burgemeester brengen, die heeft plaatsgenomen in de Gentse doodskist van begrafenisondernemer Mussche. 'Ik ben er nog bijgeweest toen u die voorstelde en heb toen nog gezegd: daar krijg je me nooit in', grapt Termont met de uitvaartondernemer. De begrafenisstemming was ver te zoeken. Met een buik die schudde van het lachen aanhoorde Termont hoe de belleman afscheid van hem nam. Schepen Resul Tapmaz kreeg een 'gij ziet er wel echt blij uit' achter zich aan geslingerd.

Na de opnames ging de kist – zonder Termont – de grond in. De opnames van het dodelijke gevecht moeten nog plaatsvinden.

Bekijk hier meer foto's van De Gentenaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in