Obama stuurt 1.500 extra soldaten naar Irak
Barack Obama Foto: EPA

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een plan goedgekeurd om zowat 1.500 soldaten extra naar Irak te sturen, zonder aan gevechten deel te nemen.

De nieuwe lading militairen moeten de Iraakse en Koerdische strijdkrachten opleiden en adviseren die vechten tegen de terreurgroep Islamitische staat. Dat meldt Het Witte Huis.

Obama zal aan het Amerikaans parlement 5,6 miljard dollar vragen voor het nieuwe fonds. Een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten voert al maanden luchtaanvallen uit in Irak en Syrië. België neemt ook deel, zij het alleen in Irak.

De VS hebben hun bommencampagne uitgebreid: zowel het grondgebied als de doelwitten. Niet alleen IS maar ook andere groepen worden geviseerd.

Ook België heeft de vraag gekregen om instructeurs, ‘grondtroepen’, te leveren voor de Iraakse troepen. Dat zei minister van Defensie Steven Vandeput eerder deze maand. België deed dat ook in Afghanistan. ‘We moeten dit goed onderzoeken’, verklaarde Vandeput toen. Hij zei ‘a priori niet nee’ tegen zo’n missie, ‘indien België een effectieve bijdrage kan leveren’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig