Regering geeft groen licht voor belastingverlaging
Foto: blg

De federale ministers hebben vrijdag de programmawet goedgekeurd, waarin alle begrotingsmaatregelen voor 2015 concreet staan uitgewerkt. Het betekent onder meer dat het licht op groen staat voor een verhoging van de forfaitaire beroepskosten vanaf 1 januari 2015.

Een programmawet is een wet die samen met een begroting wordt ingediend in het parlement, en maakt alle maatregelen concreter. De wet die vrijdag is goedgekeurd, doet dit voor alle maatregelen die betrekking hebben op de begroting voor volgend jaar.

Een belangrijk element erin is de regeling van de forfaitaire aftrek van de beroepskosten. In 2015 wordt daar 450 miljoen euro voor vrijgemaakt, en vanaf 2016 zal daar tot het einde van de regeerperiode jaarlijks nog eens hetzelfde bedrag bovenop komen.

Voor de werknemers betekent dit goed nieuws, klinkt het. Concreet zouden die in 2015 hun personenbelasting door deze regeling immers gemiddeld zien dalen met 125 euro, en vanaf 2016 gemiddeld met 250 euro. De belastingverlaging moet doorgaan als compensatie voor de (sociaal gecorrigeerde) indexsprong.

Vanaf 1 januari

Alle maatregelen waarvan sprake zouden moeten ingaan vanaf 1 januari. Maar of ze effectief al in de loonbrief van januari zullen worden opgenomen, is momenteel nog geen zekerheid. ‘Dat zal nog moeten worden bepaald in een aantal modaliteiten die de komende dagen nog zullen worden vastgelegd’, zo is te horen in regeringskringen.

De programmawet is immers nog maar in eerste lezing goedgekeurd. De tekst is nu voor advies overgemaakt aan de Raad van State, die daar vijf dagen de tijd voor krijgt. Nadien belandt alles opnieuw op de regeringstafel.

Het is ook de reden waarom weinig regeringsleden momenteel al commentaar willen geven. ‘Niet omdat de maatregelen negatief zijn voor de bevolking’, klinkt het. ‘Wel omdat alles nog maar in eerste lezing is goedgekeurd en omdat een aantal knopen nog moet worden doorgehakt.’

De oppositiepartijen zijn fel tegen de indexsprong gekant omdat ze vrezen dat de bevolking stevig aan koopkracht zal moeten inboeten. De regering is er echter van overtuigd dat de maatregel vele duizenden jobs zal creëren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig