Coene en Maystadt genoemd voor Europese topjob
Luc Coene Foto: BELGA

Volgens de Duitse krant Handelsblatt zijn twee landgenoten kandidaat voor de leiding van het zogenaamde resolutiefonds.Dat fonds, gefinancierd door de banken, moet zorgen voor de afwikkeling van de banken binnen de EU die over de kop gaan.

De krant noemt Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, en Philippe Maystadt, lange tijd minister van Financiën en oud-voorzitter van de Europese Investeringsbank. Naast hen staat er volgens Handelsblatt nog een derde naam op de shortlist van de Europese Commissie. Het gaat om Elke König, momenteel aan het hoofd van de Duitse beurswaakhond.

Momenteel is het fonds nog niet operationeel. Tegen 2024 moet het fonds over 55 miljard euro beschikken. Hoeveel welke bank precies moet bijdragen is nog niet vastgelegd. Op 1 januari 2015 worden de nationale fondsen opgericht, vanaf 1 januari 2016 zullen ze geleidelijk samengevoegd worden in een Europees resolutiefonds (SRF).

Europees commissaris voor Interne Markt Michel Barnier wil dat de grootbanken 90 procent van de financiering voor hun rekening nemen. De kleine banken hoeven maar 0,3 procent van de slagkracht te garanderen, ook al staan ze in voor 1 procent van alle bankactiva in de eurozone. Een kleine bank, zo luidt de definitie van de Commissie, beschikt over minder dan 1 miljard euro aan activa en minder dan 300 miljoen euro aan deposito’s.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig