De Britse student James Roberts (23) heeft een opblaasbare couveuse ontwikkeld voor ontwikkelingslanden. Hij kreeg daarvoor de James Dyson Award, een prijs voor het bedenken van probleemoplossende producten.

Eén op de tien baby’s wordt wereldwijd te vroeg geboren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan 75 procent van de overlijdens door vroeggeboorte voorkomen worden als er een betaalbare technologie beschikbaar zou zijn.

De opblaasbare couveuse kreeg de naam MOM en kost 319 euro. Zij zou even performant zijn als moderne couveuses die ongeveer 36.000 euro kosten. De MOM blaas je manueel op en kan 24 uur werken op batterijen indien de stroom uitvalt.

Keramische elementen en een scherm geeft de temperatuur en luchtvochtigheid aan. Bij verandering in temperatuur gaat er een alarm af.

‘De uitvinding van James toont de impact die een design ingenieur kan hebben op het leven van mensen’, reageert James Dyson (uitvinder van de filterloze stofzuiger, red). ‘De Westerse wereld neemt couveuses voor vanzelfsprekend – we beseffen niet dat ze door inefficiënt design onbruikbaar zijn voor ontwikkelingslanden en rampgebieden. Door in te gaan tegen conventies maakte James iets dat duizenden levens kan redden.’

Auto verkopen

James Roberts studeerde dit jaar af aan Loughborough University als Bachelor in Product Design and Technology. Hij sleept samen met de James Dyson Award een prijs van 37.500 euro in de wacht. Deze wil hij gaan gebruiken voor het verder ontwikkelen en testen om zo de kostprijs van de MOM verder te reduceren voor de uiteindelijke productie op grote schaal.

‘Ik werd geïnspireerd na het bekijken van een documentaire over prematuren in vluchtelingenkampen’, zegt Roberts. ‘Dat zette me aan om mijn ingenieurscapaciteiten aan te wenden om het verschil te maken.’ Dat verliep niet van een leien dakje. Zo moest hij zijn auto verkopen om zijn eerste prototype te financieren.

‘Mijn droom is om een kind te ontmoeten dat dankzij mijn couveuse werd gered, het levende bewijs dat mijn ontwerp een verschil heeft gemaakt’, vervolgt Roberts.

De James Dyson Award wordt in 18 landen georganiseerd. Studenten product design, industrieel design, productontwikkeling of industrieel ingenieur kunnen deelnemen met een uitvinding die een probleem oplost.

De James Dyson Award wordt in 18 landen georganiseerd. Studenten product design, industrieel design, productontwikkeling of industrieel ingenieur kunnen deelnemen met een uitvinding die een probleem oplost.

www.jamesdysonaward.org