In Jemen is het al enkele maanden onrustig. Delen van het land worden door de sjiitische Huthi-rebellen gecontroleerd, terwijl in het zuiden aanhangers van terreurbeweging Al-Qaeda aanslagen plegen.

De Verenigde Staten beschuldigen de aanhangers van de vroegere regering van Saleh en de Huthi-rebellen ervan, de moeilijke situatie in het land te exploiteren en het conflict ‘ten koste van de Jemenitische bevolking’ aan te wakkeren.

Washington wil daarom dat de VN-Veiligheidsraad sancties treft tegen mensen die ‘de vrede, stabiliteit en veiligheid’ in Jemen bedreigen. Zo stellen de VS voor dat de VN-lidstaten geen visa meer toekennen aan Saleh, aan de chefs van de sjiitische rebellen Abdel Malek Huthi en Abdallah Yahya al-Hakim. De aanhangers van Saleh dreigen dan weer met een verdere escalatie in het land als er sancties getroffen moeten worden. De leden van de VN-Veiligheidsraad hebben tot vrijdag de tijd om bezwaren in te dienen in verband met het voorstel van de VS. Als er geen bezwaren zijn, wordt de tekst doorgestuurd naar het sanctiecomité.

Saleh moest na massale protesten tijdens de Arabische Lente in 2011 ontslag nemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig