Prinses Cristina moet zich niet meer verantwoorden voor witwassen
Cristina de Borbón. Foto: AP

De rechtbank van Palma de Mallorca heeft vrijdag een beschuldiging aan het adres van Cristina de Borbón, de zus van de Spaanse koning Felipe VI, laten vallen.

Cristina de Borbón moet zich verantwoorden voor fiscale fraude, maar de zwaarste beschuldiging, het witwassen van geld, liet de rechtbank vallen.

Onderzoeksrechter José Castro moet nu beslissen of de 49-jarige Cristina daadwerkelijk voor de rechter zal moeten verschijnen. Dat zou meteen een primeur zijn in de geschiedenis van de Spaanse monarchie. Het proces zou pas in 2016 plaatsvinden. Ze heeft altijd ontkend dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. In februari werd ze al verhoord door de onderzoeksrechter.

Vier jaar onderzoek

De rechtbank op de Balearen ‘weerhoudt de beschuldigingen van medeplichtigheid aan misdrijven tegen de fiscus tijdens de fiscale jaren 2007 en 2008’, zo schrijven de drie magistraten.

De advocaten van de infanta hebben de beslissing meteen gecontesteerd. Advocaat Miquel Roca zei dat er ‘onvoldoende basis is’ om zijn cliënte te beschuldigen.

Op 25 juni rondde Castro een onderzoek af dat hij al vier jaar voerde. Hij besloot zestien mensen in staat van beschuldiging te stellen, onder wie Cristina de Borbón en haar man Iñaki Urdangarin, voormalig Olympisch kampioen handbal.

Overheidsgeld verduisterd

In de affaire wordt hij er, samen met een vroegere vennoot, van beschuldigd 6,1 miljoen euro overheidsgeld te hebben verduisterd via de vzw Nóos, in verband met openbare aanbestedingen van de regionale autoriteiten van de Balearen en Valencia. De stichting ontving geld om grote sportevenementen te organiseren en sponsoren.

De rechter verdenkt Cristina ervan ‘actief met haar man te hebben samengewerkt’ door zelf een deel van het witgewassen geld te hebben gebruikt. Zo zou ze onder meer haar woning hebben laten opknappen.

Sindsdien mag het paar niet meer deelnemen aan officiële activiteiten van de Spaanse koninklijke familie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig