Vanuit Rusland zijn vrijdag 32 tanks, zestien kanonnen en dertig trucks met munitie en strijders het oosten van Oekraïne binnengereden. Dat meldt het leger in Kiev, zo schrijft het persagentschap Reuters.

Sinds 5 september is er een wapenstilstand van kracht in het oosten van Oekraïne, maar sindsdien zijn er honderden mensen om het leven gekomen. Volgens legerwoordvoerder Andriy Lysenko gaan de Russen door met het bevoorraden van de rebellen in het oosten van het land en worden steeds opnieuw nieuwe Russische huurlingen naar de frontlinie gebracht.

Volgens de woordvoerder is de colonne op weg naar de stad Krasnyj Loetsj, gelegen in de regio Loegansk.

Secretaris-generaal Stoltenberg van de Navo sprak begin deze week ook al van troepenbewegingen aan de grens met Oekraïne. Ook hij verweet de Russen dat ze de separatisten in het oosten van Oekraïne blijven bewapenen.

Het Kremlin laat weten dat Rusland nog steeds is gefocust op het vredesproces in Oost-Oekraïne en graag verdere gesprekken wil organiseren tussen de Oekraïense regering en pro-Russische separatisten, aldus persbureau Reuters.

De niet-officiële verkiezingen in de volksrepublieken Donetsk en Loehansk hebben de spanningen in Oost-Oekraïne snel doen oplopen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig