Minstens vijf doden bij gevechten in Oost-Oekraïne
Voorbijgangers in Kiev kijken naar foto’s van Oekraïense soldaten, die tussen 23 augustus en 10 oktober 2014 zijn omgekomen. Foto: EPA

De afgelopen 24 uur zijn in Oost-Oekraïne vijf soldaten gedood en zestien verwond bij gevechten in Oost-Oekraïne. Dat heeft de militaire woordvoerder van het regime in Kiev, Andrij Lysenko, gezegd.

Eerder had Kiev melding gemaakt van vijftien burgers en zeven parachutisten die in het gebied verwondingen hadden opgelopen. De burgers raakten gewond door granaatscherven tijdens gevechten donderdag in Donetsk, in twee wijken in de buurt van de luchthaven, waar de spanningen tussen de Oekraïense troepen en de pro-Russische rebellen al maanden hoog oplopen.

In de buurt van Loehansk raakten zeven parachutisten gewond bij de ontploffing van een mijn.

De situatie in het oosten van Oekraïne is erger geworden na de verkiezingen van zondag in Loehansk en Donetsk, waarbij de rebellenleiders als winnaars uit de bus kwamen. Het vredesakkoord van Minsk stipuleert een bufferzone tussen pro-Kievgebied en Oost-Oekraïne, maar na de stembusgang in de etnisch-Russische gebieden had president Petro Porosjenko ‘harde maatregelen’ in het vooruitzicht gesteld.