Japan herstart eerste kernreactoren sinds ramp Fukushima
Eind september betoogden 16.000 mensen tegen de heropstart van de kernreactoren in Japan. Foto: EPA

In Japan heeft Yuichiro Ito, de gouverneur van de zuidwestelijke provincie Kagoshima, toestemming gegeven voor de heropstart van de twee reactoren van de kerncentrale van Sendai. Het zijn de eerste Japanse reactoren die veilig werden verklaard bijna vier jaar na de nucleaire ramp in Fukushima.

De Japanse nucleaire toezichthouder verklaarde de twee reactoren Sendai 1 en 2, op zo’n duizend kilometer ten zuidwesten van Tokio, in september al als veilig. Ze voldoen volgens de toezichthouder aan de nieuwe veiligheidsvoorschriften.

Exploitant Kyushu Electric Power stelt nu alles in het werk om de reactoren ook effectief opnieuw op te starten. Wellicht zullen de reactoren begin 2015 opnieuw energie opwekken. Eerst moet de regering van Shinzo Abe definitief haar fiat geven en nadien moeten nog alle technische veiligheidsprocedures opgestart worden om een heropstart mogelijk te maken.

Het opstarten van de kerncentrale is een overwinning van de regering van Abe, die herhaaldelijk heeft gewezen op het belang van kernenergie voor Japan.

Betoging

Momenteel staan alle 48 commerciële kernreactoren in Japan nog altijd stil. De regering dringt aan op een spoedige heringebruikname van de reactoren om de Japanse afhankelijkheid van de import van energie te reduceren.

Maar de bewoners maken zich zorgen over de risico’s van kernenergie voor gezondheid en milieu. Eind september betoogden nog zo’n 16.000 mensen tegen de heropstart van de kernreactoren in Japan. Leuzen als ‘Bescherm burgerlevens’ en ‘Schaam je’ werden geroepen.

Fukushima

De ramp van Fukushima vond plaats op vrijdag 11 maart 2011. De noordoostelijke kust van Japan werd toen getroffen door een zware aardbeving. Er werd onmiddellijk een tsunami-alarm afgekondigd. Rond 16 uur bereikte een enorme vloedgolf van zowat tien meter hoog de kust van Sendai, de hoofdstad van de prefectuur Miyagi, in het noordoosten van Japan.

De tsunami richtte in 260 kuststeden in Japan schade aan. In totaal kostte de ramp aan ongeveer 15.800 mensen het leven. Meer dan 100.000 huizen werden compleet verwoest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig