De politie heeft twee mannen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze agenten hebben verwond bij incidenten tijdens de nationale betoging donderdag. Andere relschoppers worden 'als hooligans' opgespoord. Een man is door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij en andere relschoppers die opgepakt zouden worden, riskeren tot tien jaar cel, zegt advocaat Dimitri de Béco.

Bij de schermutselingen donderdag gingen enkele honderden relschoppers enkele uren de confrontatie met de politie aan. Uiteindelijk raakten 41 agenten van de politiezone Brussel-Elsene (PolBru) gewond. Bij politiezone Brussel Noord vielen 19 gewonden, bij Brussel Zuid waren dat er 36. Elf voertuigen zijn in brand gestoken en 62 andere beschadigd.

Twee arrestanten werden gerechtelijk aangehouden. Eén ervan werd aangehouden voor slagen en verwondingen op vier politieagenten van PolBru, waarop een snelrechtprocedure zal toegepast worden. Een andere persoon werd aangehouden voor slagen en verwondingen op vijf agenten van politiezone Brussel-Zuid. Die laatste is intussen door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Hij moet binnen de vijf dagen voor de raadkamer verschijnen, die zich dan zal moeten uitspreken over zijn verdere aanhouding.

De politie is intussen ook nog op zoek naar vier andere relschoppers die agenten zouden verwond hebben en van wie de identiteit achterhaald is kunnen worden.

Hooligans

De politie zet zich nu in om 'via analyse van de camerabeelden, getuigenverhoor en andere politionele informatie [...] maximaal relschoppers te identificeren.' Aan onze redactie wordt verduidelijkt dat 'de aanpak te vergelijken is met de identificatie van hooligans na voetbalwedstrijden.'

Daarnaast hoopt men dat 'de vakbonden en andere betogers niet gediend zijn met de aangerichte schade, en dat we ook op hun medewerking kunnen rekenen om heethoofden te identificeren’. Per feit zal worden nagegaan op welke manier er vanuit justitie gereageerd zal worden: vervolging, minnelijke schikking.

Zware straffen

De relschoppers die zich voor de correctionele rechtbank zouden moeten verantwoorden, kunnen fikse gevangenisstraffen voor krijgen. 'Op slagen en verwondingen op politiemensen staan strenge straffen', zegt advocaat Dimitri de Béco. 'Voor eenvoudige slagen en verwondingen spreken we over celstraffen van 1 maand tot 1 jaar en geldboetes van 300 tot 1.800 euro maar als het gaat om slagen en verwondingen met voorbedachtheid waardoor de agenten tijdelijk arbeidsongeschikt zijn geraakt, loopt de maximumstraf al op tot 5 jaar en boetes tot 3.000 euro. Is het slachtoffer blijvend arbeidsongeschikt, kan het zelfs om 15 jaar cel gaan, als er sprake is van voorbedachtheid.'

Volgens de anti-fascistische website www.resistances.be moeten de aanstokers van de incidenten gezocht worden bij extreem-rechts.