Coene wil dat ECB overheidsobligaties koopt
Foto: BELGA

De gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene pleit ervoor dat de Europese Centrale Bank ook overheidsobligaties aankoopt. Hij is de eerste ECB-bestuurder die hier openlijk voor pleit.

Dat schrijft het weekblad Trends vrijdag op zijn website. De ECB staat onder toenemende druk om bijkomende maatregelen te nemen om het haperende economische herstel in Europa te ondersteunen nu de inflatie aanhoudend zeer laag blijft.

Europees centraal bankier Mario Draghi zei donderdag bij het rentebesluit dat de ECB bereid is extra maatregelen te nemen om de lage inflatie in de eurozone aan te pakken, indien de voorgaande maand aangekondigde stappen te weinig zoden aan de dijk zetten.

Maar Coene pleit er nu expliciet voor om ook staatspapier over te kopen, zoals in de VS gebeurde. Niet iedereen in het ECB-bestuur. ziet dit echter zitten. Zo is Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank een notoir tegenstander.

“Het blijft mijn overtuiging dat de ECB te weinig doet om de inflatie en de economische groei te stimuleren”, zegt Coene. Een verregaande kwantitatieve versoepeling zoals in de VS (het opkopen van overheidsobligaties) is daarbij een optie. “Voor sommige mensen is het opkopen van staatsobligaties een wezenlijk probleem. Daarom heeft de ECB een pragmatische manier gezocht om toch geld in het systeem te pompen”, via het opkopen van covered bonds en herverpakte kredieten. Maar die markt is volgens Coene relatief klein.

“Ik heb grote vragen of we met de instrumenten die nu op tafel liggen onze doelstelling kunnen bereiken. Zelfs als we zouden beslissen om ook bedrijfsobligaties op te kopen, zal dat volgens mij niet lukken.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig