Chinezen ontdekken Antwerpse diamantwereld
Foto: BELGA

Zo’n 25 correspondenten voor Chinese media in Europa hebben vrijdagochtend de Antwerpse diamantwijk bezocht, als uitloper van de recente handelsmissie naar Shanghai. China speelt nu al een belangrijke rol voor Antwerpen en het is de snelst groeiende diamantmarkt, luidt het.

‘De vraag voor een bezoek kwam er na de economische missie in Shanghai. Die heeft interesse gewekt’, zegt Margaux Donckier, woordvoerder van de diamantbedrijvenkoepel Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

De aanwezige journalisten maakten onder meer kennis met het controlesysteem van Diamond Office en een diamantbeurs. Ook werden ze rondgeleid in de vorig jaar opgerichte Tender Facility, waar partijen diamanten worden onder gesloten omslag worden verkocht.

‘Vorige week hebben we hier een tender gehad van Zimbabwaanse diamant. Ook Chinese bedrijven participeren in de mijnactiviteiten’, kregen de journalisten te horen.

Kwaliteit

China is al een erg belangrijke handelspartner voor de Antwerpse diamantwereld. In 2013 ging 28 procent van alle geslepen diamant uit Antwerpen naar Hongkong en China. Het gaat over 1,8 miljoen karaat (360 kilogram), goed voor 3,7 miljard Amerikaanse dollar (ongeveer 3 miljard euro).

‘China wil kwaliteit en hier hebben we uitstekende stenen. Je ziet dat koppels uit de middenklasse er meer en meer het gebruik van een trouwring aannemen, waarin dan een diamant zit verwerkt. Een studie zegt dat Chinese juwelenmarkt even groot zal worden als in de Verenigde Staten’, stelt Donckier.

Momenteel is die juwelenmarkt volgens het AWDC per jaar al goed voor 75 miljard dollar. In 2015 zou dat een derde meer zijn.’ De groeiende populariteit van diamant is ook een verklaring voor die groeiende markt’, klinkt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig