Meer hooikoorts door vervuiling en het wordt alleen maar erger
Foto: Shutterstock
Slecht nieuws voor de hooikoortslijders onder ons: die mogen zich verwachten aan meer niezen en loopneuzen de komende jaren. Onderzoekers hebben ontdekt dat de hoeveelheid graspollen in de lucht dreigt toe te nemen, met als boosdoener de groeiende hoeveelheid CO2 in de lucht. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Niezen, tranende ogen, loopneus, kriebelhoest, eczeem. Hooikoortslijders weten waarover we spreken: elk jaar spelen hun klachten op vanaf het begin van de bloeiperiode van bomen en grassen. Met de meeste klachten wanneer de pollenconcentratie in de lucht het hoogst is. Er is slecht nieuws voor hen: het wordt de komende jaren alleen maar erger.

Amerikaanse onderzoekers hebben immers ontdekt dat hogere niveaus koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer zorgen voor een hogere concentratie pollen in de lucht. Voor het experiment werden grasplanten in tanks blootgesteld aan verschillende soorten gas en concentraties. Het resultaat? Wanneer de CO2-concentratie zo’n 800 ppm (deeltjes per miljoen) werd, stootten de grassen 53 procent meer pollen uit.

Vandaag is de concentratie in de atmosfeer ongeveer de helft, 400 ppm, maar voorspellingen zeggen dat dat tegen 2100 kan stijgen tot zelfs 1.020 ppm. Als er niets gebeurt, en we blijven met z’n allen – door auto’s, industrie, vliegtuigen – CO2 in de lucht pompen, zou de hoeveelheid pollen in de lucht tegen 2100 zo met 202 procent kunnen stijgen.