Belgische F-16’s vielen al achttien doelen aan in Irak
Een Belgische F-16 op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel Foto: BELGA

De zes Belgische straaljagers die eind september naar Jordanië zijn gestuurd om van daaruit deel te nemen aan de internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS), hebben sinds de start van hun opdracht in totaal al 58 missies uitgevoerd. Het ging onder meer om een aanval op een fabriek waar springtuigen werden gemaakt en terreinwagens bewapend.

Tijdens die 58 missies zijn achttien gronddoelen aangevallen, maar bij geen van de operaties zijn burgerdoden gevallen. Dat liet generaal-majoor Frederik Vansina vrijdag weten. Vansina is de opvolger van Claude Van de Voorde als commandant van de luchtmacht, sinds die laatste eind oktober aan de slag ging op het kabinet van defensieminister Steven Vandeput (N-VA).

De meest opmerkelijke operatie is zonder meer die van 3 november. Toen leidde een Belgische piloot voor het eerst een gezamenlijke missie met acht vliegtuigen van verschillende landen. Het ging om een aanval op een fabriek waar springtuigen werden gemaakt en terreinwagens bewapend.

Eerder deze week raakte overigens bekend dat België de vraag heeft gekregen om instructeurs te leveren om Iraakse troepen op te leiden. Volgens Vandeput is het dan ook mogelijk dat de missie van de F-16’s in de strijd tegen ISIS opnieuw zal worden verlengd, tot na 31 december. De deelname gold in eerste instantie voor een maand, maar eind oktober werd de missie al eens verlengd tot (minstens) eind dit jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig