Het nieuws over de nationale betoging tegen de regering-Michel, en vooral de rellen die de massabetoging ontsierden, haalt ook de buitenlandse media. Een selectie uit het aanbod:

‘Brussel brandt wanneer meer dan 100.000 betogers botsen met de politie tijdens mars tegen de besparingsmaatregelen van de EU’, kopt de Britse The Daily Mail. De Britse tabloid toont vooral veel foto’s en video’s van rook, uitgebrande auto’s, relschoppers en oproerpolitie. De apocalyptische beelden lijken wel genomen in Tripoli (Libië), eerder dan in onze hoofdstad. Dat van de 100.000 betogers ‘slechts’ enkele honderden relschoppers in de clinch gingen met de politie, is een nuance die ze niet maken.

‘De politie zette het waterkanon en traangas in om de situatie onder controle te krijgen’, klinkt het. In het artikel wordt uitgelegd dat vorige maand een nieuwe rechtse regering aan de macht kwam. ‘België kent een lange naoorlogse traditie van onderhandelingen tussen de werkgevers en de werknemers, en sociale meningsverschillen zijn niet nieuw. Maar de huidige coalitie is de eerste in decennia die in staat is om zo’n duidelijk neoliberaal beleid te voeren’.

‘Het signaal is duidelijk. De mensen zijn boos, woedend. Het beleid van deze regering is totaal onevenwichtig’, zo wordt ACV-voorzitter Marc Leemans tot slot nog geciteerd.

‘Massale rellen in Brussel’, schrijft het Duitse Bild. ‘Gemaskerde demonstranten, betogers die boze slogans roepen en met stenen gooien, ... Het gaat er deze dagen weinig gezapig aan toe in Brussel.’

Ook de Griekse media pikte het nieuws op. 'Rellen in het hart van Europa', kopt de website The Press Project. 'De oproerpolitie reageerde met gewelddadige repressie op het historische protest in het hart van Brussel', klinkt het.

De Spaanse krant El País heeft het over ‘een massale afwijzing van het bezuinigingsbeleid in België’. ‘Het protest eindigt in een veldslag in Brussel’, staat er.

‘Anti-besparingsprotest in Brussel eindigt in rellen’, kopt de Britse openbare omroep BBC. ‘De mars op donderdag was een van de grootste vakbondsdemonstraties in België sinds de Tweede Wereldoorlog’, klinkt het daar.

Onze noorderburen maken er ‘Grimmige sfeer bij betoging Brussel’ van. NOS-correspondent Tijn Sadée: ‘Het publiek is heel divers. Onder de demonstranten zijn zowel havenarbeiders als advocaten en ambtenaren. Zij keren zich allemaal tegen de hervormingsvoorstellen van de Belgische regering.’