dS Radio: ‘You can't rock a party with the hip in hop’
Foto: Jay-Z - Izzo (H.O.V.A.)
AB viert veertig jaar hiphop. Veertig jaar? Tja, het is niet gemakkelijk om een begindatum op een muziekgenre te plakken. Maar goed, laten we gemakshalve aannemen dat één van de meest invloedrijke popstijlen ergens halfweg de jaren zeventig de kop op stak, met dank aan voorzetjes door geëngageerde zwarte straatdichters zoals Gil Scott-Heron en The Last Poets.

De Ancienne Belgique heeft hoedanook zijn best gedaan om de geschiedenis van de hiphop in een fraaie concertreeks te gieten, aangevuld met muziekfilms en een resem lectures door vooraanstaande hiphopkenners, de invloedrijke BBC-dj Gilles Peterson voorop.

Van 11 tot 15 november treden een handvol goden van het genre aan in de Brusselse muziekzaal, waaronder pionier Afrika Bambaataa en de bejubelde Mos Def, een rapper uit de conscious hiphop-beweging waar sociopolitiek engagement en een rootsy, soulvolle klank centraal staat. Meteen viert HIPHOP40 er de terugkeer van Starflam, de legendarische Luikse hiphopband.

Een eigen kijk op het hiphopverleden mag niet uitblijven. We trakteren u in onze playlist op de vroegste vogels uit het genre, op grensverleggende artiesten zoals Sugarhill Gang, LL Cool J en Public Enemy, op grotesk-grappige gangsters zoals Ice T en Ice Cube, hippie-hoppers zoals De La Soul en A Tribe Called Quest of  groezelige straatpoëten zoals Nas en Wu-Tang Clan. We kijken niet alleen naar New York, Chicago en Los Angeles, maar ook naar Parijs met Franse kleppers zoals Suprême NTM, naar Londen met oa. Dizzee Rascal, Amsterdam met de grapjassen van De Jeugd en naar ons eigen land waar de old skool-helden van ’t  Hof Van Commerce naast een jonge wolf als Brihang staan en waar de Brusselse gamins van CNN199 al meer dan twintig jaar over hun stad berichten .

Van rapper naar dj en producer, van hit naar cultklassieker, van undergroundfenomeen tot superster, van supercatchy tot experimenteel: hiphop is ongrijpbaar en gelaagd, ook vandaag nog.

Veel plezier dus met onze selectie, want dit is the real shit. Want “sucker MC's can be a pain / You can't rock a party with the hip in hop / You gotta let em know you'll never stop”.

AB pakt in samenwerking met LeFtO uit met een vierdaagse rondom de 40ste verjaardag van hiphop. Alle elementen die hiphop mee op de kaart hebben gezet –MCing, Graffiti, Breaking & turntablism – worden belicht. Bekijk de kalender.

Deezer is een streaming muziekdienst met een catalogus van 20 miljoen songs en met wekelijkse pre-releases en radiozenders in 12 verschillende genres.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig