Is uw gemeente voorbereid op stroomuitval?
Foto: Batchgeo / Radio 2

Eén op de drie Vlaamse gemeenten vreest dat een afschakeling van de elektriciteit kan leiden tot meer criminaliteit of verkeersproblemen. Dat blijkt uit een rondvraag in opdracht van het Radio 2-programma ‘Start je dag’.

Komende winter dreigt er een stroomtekort tijdens de piekuren. Een sensibiliseringscampagne moet de bevolking aanmoedigen om het elektriciteitsverbruik te verminderen en zo een afschakeling te vermijden. Iedereen wordt gevraagd om tussen 17 en 20 uur zo weinig mogelijk stroom te verbruiken, door bijvoorbeeld niet te wassen of te douchen. Radio 2 heeft nu ook alle 308 Vlaamse gemeenten opgebeld om te vragen of ze voorbereid zijn op elektriciteitsschaarste.

Volgens Lebbeke, Gavere en Sint-Martens-Latem gaat het over paniekzaaierij of onzin en ook Oosterzele meent dat het allemaal niet zo erg zal zijn. Maar de meeste gemeenten zijn van plan om maatregelen te nemen. Maar liefst 95 procent van de 221 gemeenten die een stroomuitval riskeren, is naar eigen zeggen goed voorbereid, met een nood- en interventieplan. Een honderdtal gemeenten bespaart op kerstverlichting. Drie kwart van de gemeenten zet de verwarming lager of schakelt over op ledlampjes om energie te besparen.

De gemeente Kalmthout dreigt bij een afschakeling volledig geïsoleerd te raken. Om dat te vermijden wordt aan de spoorwegmaatschappij gevraagd om drie overwegen open te houden. In Herstappe zullen er dan weer helemaal geen problemen opduiken met verkeerslichten, want er staan er geen. Bovendien hebben zowat alle inwoners, voornamelijk landbouwers, een eigen generator. Bij een stroomonderbreking kost het elektronisch melken van koeien echter veel geld aan de boeren, Gooik en Herne zoeken hier een oplossing voor.

Volgens de burgemeester van Lichtervelde lopen mensen tijdens een afschakeling best in huis rond met een zaklamp, om dieven duidelijk te maken dat er iemand thuis is. Mesen deelt dit jaar dan weer geen kerstbomen uit aan de bevolking, terwijl de inwoners van Hasselt beloond worden met ledlampjes als ze goede tips delen op de Facebookpagina van de stad.

Of de verkeerslichten in uw gemeente afgeschakeld worden en welke maatregelen worden getroffen, kom je te weten op deze interactieve kaart op de website van Radio 2.