UCB verkoopt dochterbedrijf voor 1,5 miljard dollar
Foto: BELGA

Biofarmabedrijf UCB heeft een akkoord op zak voor de verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Kremers Urban Pharmaceuticals aan de private investeringsmaatschappijen Advent International en Avista Capital Partners. De dochteronderneming die zich toespitst op gespecialiseerde generische geneesmiddelen levert 1,525 miljard dollar cash op, omgerekend zowat 1,23 miljard euro.

“De verkoop is een volgende stap voor UCB richting meer focus op onze kernactiviteiten in neurologie en immunologie”, zegt Roch Doliveux, afscheidnemend CEO van UCB, vrijdag voorbeurs in een persbericht. Het beursgenoteerde bedrijf met hoofdzetel in Brussel wil de opbrengst aanwenden om de schulden te verminderen en de investeringscapaciteit te vergroten.

“Onze groeiende kernactiviteiten en UCB’s sterke vroege en late pijplijn laten ons toe om ons nog meer te concentreren op het bieden van innovatieve oplossingen aan patiënten die leven met ernstige ziektes”, dixit Chief Executive Officer-Elect Jean-Christophe Tellier. Hij volgt begin volgend jaar Doliveux op.

De partijen verwachten de deal af te ronden in het eerste kwartaal van 2015, afhankelijk onder meer van de goedkeuring door de regelgevende autoriteiten.

De financiële vooruitzichten voor 2014 van UCB worden aangepast omwille van de verkoop, maar blijven onveranderd wat de kernactiviteiten betreft.

Kremers Urban produceert generische middelen, de goedkopere versie van medicijnen die niet langer beschermd zijn door een patent. Het bedrijf heeft onder meer een middel tegen ADHD (Concerta) en ook maagzuur- en cholesterolremmers in de portefeuille. Kremers Urban werd in de jaren 90 opgekocht door het Duitse Schwarz Pharma, dat in 2006 overgenomen werd door het Belgische farmabedrijf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig