Een studie op basis van autopsiegegevens aan de Universiteit Gent laat zien dat het fenomeen van familiedrama’s de jongste twee decennia is toegenomen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag.

Familiedrama’s, die je kan definiëren als moord en zelfdoding binnen hetzelfde gezin en binnen de 24 uur, worden niet als dusdanig geregistreerd in de politiestatistieken. Onderzoek naar het complexe fenomeen is bijgevolg niet evident, zegt forensisch experte Eva De Koning.

Aan het forensisch instituut van de Universiteit Gent ging zij aan de slag met de autopsiegegevens vanaf 1935 tot 2010. Tot de jaren negentig werden slachtoffers van een gewelddadig of verdacht overlijden uit Oost- én West-Vlaanderen voor uitwendige schouwing en autopsie naar het wetslab van de medische faculteit in Gent overgebracht.

Het is des te frappanter dat de aantallen, die op zich beperkt blijven, vanaf de jaren negentig toch stijgen (al gaat het dan alleen nog over de cijfers van Oost-Vlaanderen). Ook neemt het gebruik van vuurwapens de jongste twintig jaar toe.

Liefst 86 procent van de daders bleken mannen, die hun vrouw of partner doodden en daarna zelf uit het leven stapten.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig